Hvordan unngå vanlige feil i en arbeidskontrakt?

Kontrakter inngått med ansatte er svært viktige juridiske dokumenter. Riktig skrevet letter de samarbeidet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker betydelig. norsk arbeidslov - Arbeidsmiljøloven regulerer hva som skal inngå i en slik kontrakt. Det er imidlertid også verdt å sette seg inn i regelverket slik at arbeidsavtalen omfatter alle de elementene som er spesielt viktige for arbeidsgiver eller arbeidstaker. Det bør tas hensyn til i hvilken grad Arbeidsmiljøloven tilbyr slike muligheter. 

Hva bør man være spesielt oppmerksom på?

Vikarer

1. juli 2022 ble inngåelsen av midlertidige kontrakter på generelle vilkår (inntil 12 måneder) opphevet. Bakgrunnen for denne endringen er å styrke rettighetene til ansatte som har faste kontrakter. Det er fortsatt mulig å ansette arbeidstakere på midlertidig basis. Du må oppfylle strenge betingelser:

  • Det skal påvises at arbeidet er av midlertidig karakter (prosjekt, ferietid etc.). Dokumentet skal da inneholde dato for oppsigelse av kontrakten. For eksempel, hvis en ansatt utfører jobben sin kun 2 dager i uken og har en midlertidig kontrakt inngått før 1. juli 2022, kan han nå søke om fast ansettelse for en bestemt prosentandel av heltidsjobben.
  • Vikar (vikariat).
  • Praksisplasser, praksisplasser.
  • Ansettelse ved bruk av offentlige midler til utvikling av arbeidsmarkedet.
  • Utøvere, trenere, dommere og ledere av organisert idrett.

Prøve

Dette er tiden for å sjekke om den nyansatte vil fungere godt i stillingen han er betrodd. I løpet av denne tiden skal arbeidsgiver gi arbeidstakeren nødvendig opplæring. Hvis arbeidstakeren ikke oppfyller pliktene som er betrodd ham, vil det være mye lettere å avslutte kontrakten i prøveperioden enn etter etablering av en fast kontrakt. Derfor er det verdt å sørge for at arbeidsavtalen inkluderer en bestemt prøvetid. Siden 3 måneder kanskje ikke er nok, velger arbeidsgivere oftest 6 måneder.

Jobbe tid

Arbeidsavtalen – arbeidsavtale – skal angi antall arbeidstimer fordelt på en dag og en uke. Noen ganger er arbeidet av variert karakter og arbeidstakeren jobber mer eller mindre i enkelte perioder. Arbeidsretten lar deg legge inn en gjennomsnittsberegning av timer.

Lønnstrekk

Hvis det var feil ved utbetaling av lønn eller feriepenger - feriepenger, og beløpet som ble betalt var for stort, kan ikke den resulterende differansen automatisk trekkes fra utbetalingen. For å håndtere dette krever loven at det skal utarbeides en skriftlig kontrakt hver gang en slik feil oppstår.

Ansvar

Kontrakten bør også beskrive oppgavene som den ansatte skal utføre. Her skal det legges til at for detaljerte beskrivelser av enkeltoppgaver kan gjøre det vanskelig for teamledere og ledere å handle. Det kan også skje at arbeidsgiver må innføre endringer i arbeidsomfanget, og de tidligere for detaljerte beskrivelsene av arbeidsoppgaver som inngår i kontrakten vil begrense dette fullstendig.

Etterarbeidsklausuler

I noen tilfeller kan det være berettiget å innføre bestemmelser som gjelder på tidspunktet for opphør av arbeidsforholdet. Dette kan for eksempel være en karantene eller kundeklausul – kundeklausul.

Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych artykułach?

Nie wysyłamy spamu. Cenimy Twoją prywatność.

Zapisz się na newsletter i bądź na bieżąco!

Klikając Zapisz się, potwierdzasz, że zgadzasz się z naszymi Warunkami i Zasadami.

Picture of Sebastian Welk

Sebastian Welk

Autoriserte regnskapsfører/ Daglig leder

Lurer du på om problemstillingene som tas opp i artikkelen er relevante for din virksomhet?

La oss avtale tid for en konsultasjon.