Holder

Skatteoptimalisering – overgang til skattefri holdingselskapsstruktur

Mange av oss starter vårt forretningseventyr fra bunnen av. Vi er fulle av håp for vekst av selskapet, dets verdi og fortjeneste. Dessverre, spesielt i begynnelsen av denne veien, er det svært vanskelig å forutsi hvordan situasjonen vil utvikle seg.

Vi bygger selskapet steg for steg og en dag viser det seg at vi har bygget en virksomhet som gir solid fortjeneste. Vi tjener mer enn vi bruker, nye ideer for å investere overskuddskapital dukker opp.

Risikoreduksjon

Det er på tide å spre risikoen din ved å plassere kapitalen din i mindre risikofylte markeder. Du vurderer å ta overskudd fra virksomheten din i form av utbytte eller bonuser for å investere i eiendom eller andre forpliktelser. Da vil du merke at en betydelig del av overskuddet ditt forsvinner i form av skatt.

Det kan ikke utelukkes at en potensiell kjøper plutselig banker på døren og ønsker å kjøpe din bedrift. Mange gründere antar ikke dette alternativet, men det er vanskelig å forutsi hva tilnærmingen til dette problemet vil være om noen år. Kanskje du er lei av å drive bedrift, du får et veldig interessant kjøpstilbud og du ønsker å sikre barnas fremtid. Da vil du fort merke at du betaler nesten 1/4 av gevinsten ved salget av selskapet til staten i form av skatt.

Utbytte som betales fra selskap til selskap er generelt skattefritt. Aksjegevinster beskattes heller ikke dersom aksjene selges av selskapet. På den annen side er private aksjonærer underlagt både utbytte og inntektsskatt.

Et økende antall bedriftseiere ønsker derfor å drive sin virksomhet gjennom et investeringsselskap i en såkalt «holdingstruktur». Dette betyr at selskapet eies av ditt private aksjeselskap som har som eneste formål å investere (holdingselskap).

Lese: Når lønner det seg å ha et holdingselskap?

Reinvesteringer og salg kan foretas av holdingselskapet, uten skatteformidler. Noen ganger er det også hensiktsmessig å opprette ulike aksjeklasser for å gjøre det lettere for barna dine å overta eiendommen.

Når selskapet vårt har vokst og gir overskudd hvert år og vi ønsker å gå over til en holdingselskapsstruktur, er det dessverre ikke så enkelt som å overføre aksjer fra oss selv som privatperson til et holdingselskap.
Verdien på aksjene er mye høyere enn da vi grunnla selskapet vårt, og denne differansen må vi betale skatt på.

Finnes det andre måter å gå over til en holdingselskapsstruktur uten å betale skatt?

En måte er den såkalte trekantfusjonen. Dette gjøres som følger:

  1. En aksjonær etablerer et nytt aksjeselskap.
  2. Det nye selskapet etablerer et datterselskap.
  3. Vi slår sammen vårt første selskap, som inkluderer hovedvirksomheten, med et nytt datterselskap.
  4. Eieren får aksjer i det første nyetablerte selskapet.

Hele prosessen utføres selvfølgelig vanligvis av en revisor og genererer ekstra kostnader. Men når det gjelder selskaper med høy verdi, vil dette alltid være en ubetydelig kostnad sammenlignet med skatten som måtte betales ved overføring av aksjer fra en privatperson til et nystiftet selskap.

Individuell analyse

Hos MTA Group ser vi alltid etter optimale løsninger for våre kunder. Vi analyserer selv din bedrift og kommer med forslag dersom vi ser at noe kan forbedres eller optimaliseres. Hvis du driver et selskap og ser etter en rådgiver, ikke bare en person til å registrere dine fakturaer, inviterer vi deg til en uforpliktende konsultasjon.

Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych artykułach?

Nie wysyłamy spamu. Cenimy Twoją prywatność.

Zapisz się na newsletter i bądź na bieżąco!

Klikając Zapisz się, potwierdzasz, że zgadzasz się z naszymi Warunkami i Zasadami.

Picture of Sebastian Welk

Sebastian Welk

Autoriserte regnskapsfører/ Daglig leder

Lurer du på om problemstillingene som tas opp i artikkelen er relevante for din virksomhet?

La oss avtale tid for en konsultasjon.