Julebord, dvs. julemøte

Julebord er et populært medarbeidermøte i forbindelse med den kommende juleferien. Målet med møtet er å etablere gode relasjoner på arbeidsplassen og skape bånd mellom ansatte og arbeidsgiver.

Kostnader knyttet til feriemøte er ikke skattepliktige for ansatte som deltok i møtet med mindre:

  • kostnaden var overkommelig (norsk ord rimeling),
  • tilbudet ble utvidet til alle ansatte eller en betydelig del av de ansatte.

Skattefritak gjelder også dersom din ektefelle eller s.k ansatt samboer. 

Hva betyr ordet rimelig (rimelig) ifølge Internal Revenue Service?

Rimelig altså noe som er vanlig og gjennomsnittlig i praksis. Hvorvidt en tilsetting er rimelig vurderes ut fra arbeidsgivers totale kostnad og hva som er vanlig blant andre bedrifter. Du må også ta hensyn til hvor mange arrangementer som finner sted i løpet av året. Varigheten av sosiale arrangementer, som julemiddager, kan strekke seg til to dager på hotellet. Skatteetaten har opplyst at mer enn to helgeopphold i løpet av et år normalt vil være skattepliktig for mottaker.

Kan du holde juletreff i utlandet?

Et juletreff kan arrangeres i utlandet under samme rammer som et tilsvarende arrangement i Norge. Bedrifter velger ofte en løsning der sosiale møter kombineres med jobbreise (fagopplæring etc.). I slike tilfeller bør skattefritakskravene for sosiale sammenkomster og tjenestereiser vurderes særskilt.

Hva med familiebedrifter?

En familiebedrift kan ikke organisere en høytidssamling som et skattefritt arrangement. Unntaket er en situasjon når det er andre heltidsansatte i familiebedriften som ikke er en del av familien og vil være til stede på møtet.

Er det jul på møtet?du kan uttale det sdrikke alkohol?

Dersom juletreffet arrangeres for ansatte, legger ikke skattemyndighetene særlige begrensninger på brennevin. Den eneste betingelsen er at den totale kostnaden for møtet skal være overkommelig for arbeidsgiver.

Sebastian Welk

Sebastian Welk

Autoriserte regnskapsfører/ Daglig leder

Lurer du på om problemstillingene som tas opp i artikkelen er relevante for din virksomhet?

La oss avtale tid for en konsultasjon.