Konsernbidrag – skatteoptimalisering i aksjeselskaper

Holdingselskapet sammen med datterselskapet eller datterselskapene utgjør en bekymring.

I en slik struktur har vi mulighet til å redusere inntektsskatten i ett selskap som viste overskudd ved å overføre konsernbidrag til det andre datterselskapet, som var i minus et gitt år.
Forskriften om konsernbidrag finnes i Skatteloven 10-3.

EKSEMPEL

Jan Kowalski er eier av et aksjeselskap som driver med rekruttering av ansatte (bemanning office).

Kontoret rapporterte et overskudd på 1 000 000 kroner i gitt skatteår. Selskapet bør derfor betale inntektsskatt 22% av overskuddet, det vil si 220.000 kroner.

Bemaningskontoret (aksjeselskapet) er eier av et annet selskap - et byggefirma. Dette selskapet avsluttet regnskapsåret med et negativt resultat. Et stort og mislykket prosjekt ga et tap på 1.000.000 kroner.

De ovennevnte selskapene utgjør en bekymring som mor og datter (i dette tilfellet er moren eier av 100%-aksjer i datterselskapet). I denne situasjonen kan John bruke strukturen til sine selskaper og overføre konsernbidraget fra bemanningsselskapet til entreprenørselskapet. På denne måten, selv om bemanningskontoret viste overskudd, blir det oppveid av tapet av entreprenørselskapet og det endelige skatteresultatet er 0 kroner.

Det hele er rent formelt i årsavkastningen – det er ingen fysisk overføring av midler fra ett selskap til et annet. Ovennevnte operasjon er også mulig mellom søsterselskaper.

Vi kan anta en situasjon hvor John har et holdingselskap som eier 2 andre datterselskaper. Vi kan bruke Konsernbidrag mellom alle selskaper i holdingstrukturen.

VI INVITERER DEG TIL EN KONSULTASJON

Driver du et selskap i Norge og er usikker på om du gjør det på en skatteoptimal måte? Vil du reinvestere overskuddet ditt på en fornuftig måte?
Vi inviterer til konsultasjonsmøte hos MTA Group.

Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych artykułach?

Nie wysyłamy spamu. Cenimy Twoją prywatność.

Zapisz się na newsletter i bądź na bieżąco!

Klikając Zapisz się, potwierdzasz, że zgadzasz się z naszymi Warunkami i Zasadami.

Picture of Sebastian Welk

Sebastian Welk

Autoriserte regnskapsfører/ Daglig leder

Lurer du på om problemstillingene som tas opp i artikkelen er relevante for din virksomhet?

La oss avtale tid for en konsultasjon.