Starte en bedrift etter å ha mistet jobben

Hvis du nettopp har mistet jobben og har rett til dagpenger, kan du begynne å planlegge å starte egen bedrift samtidig som du opprettholder retten til ytelsen.

I denne situasjonen bør du først sende en søknad om stønad. Først da, etter å ha mottatt dagpenger, bør du forsøke å opprettholde ytelsene under etablerings- og oppstartsfasen av bedriften.

Den innsendte søknaden, dersom den godtas av NAV, vil tillate deg å beholde ytelsen i inntil 12 måneder. Det er selvsagt viktig at du fortsetter å ha rett til stønad i 12 måneder til. Dersom dette er en kortere periode (på grunn av at en del av stønadsperioden er brukt), har du rett til å beholde resten av denne perioden.
Reglene ovenfor gjelder for situasjoner der du har mistet jobben av årsaker utenfor din kontroll. Men hvis du mistet jobben frivillig (f.eks. ved å bli permittert), er det dessverre 6 måneders utsettelsesperiode før du kan søke dagpenger ved etablering og drift av et selskap. Dessuten, hvis du bestemmer deg for å opprette et selskap likevel, vil du ikke motta dagpenger i disse 6 månedene.

Personer som er på tillatelse kan ikke søke om dagpenger ved oppstart av virksomhet.

Følgende aspekter vil bli tatt i betraktning når NAV vurderer søknaden din:

  • å starte en virksomhet er rettet mot å oppnå et passende inntektsnivå slik at en gitt person kan forsørge seg selv ved å være selvstendig næringsdrivende,
  • selskapet må være helt nytt,
  • loven sier at en nødvendig betingelse er at selskapet er ditt, og derfor: det vil være et enkeltpersonforetak (ENK) eller et aksjeselskap, hvor du er eneeier eller majoritetseier (eller ikke bare i tilfellet). hvor en annen medeier også har rett til dagpenger),
  • selskapet skal være et selskap etablert i Norge og skal operere i Norge,
  • en vurdering av planer knyttet til den etablerte virksomheten skal forelegges NAV. En slik vurdering kan foretas av en av instansene som er godkjent av NAV. NAV dekker ikke kostnadene forbundet med å utarbeide en slik verdivurdering.

Kildene til informasjonen ovenfor er nettstedene Altinn.no og Nav.no. Vi anbefaler at du leser all informasjon om disse emnene og søknadene som må fylles ut for å forberede deg best mulig til denne prosessen.

Den tilbudte prosessen har som mål å «trygt» la arbeidsledige komme tilbake til yrkeslivet ved å drive egen virksomhet. Før du starter en bedrift, oppfordrer vi deg til å innhente informasjon om hvordan du driver din egen bedrift ved å bruke bloggen vår, annen tilgjengelig informasjon og konsulenttjenesten på kontoret vårt.

Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych artykułach?

Nie wysyłamy spamu. Cenimy Twoją prywatność.

Zapisz się na newsletter i bądź na bieżąco!

Klikając Zapisz się, potwierdzasz, że zgadzasz się z naszymi Warunkami i Zasadami.

Przemek Kocój

Przemek Kocój

Autoriserte regnskapsfører/ Daglig leder

Lurer du på om problemstillingene som tas opp i artikkelen er relevante for din virksomhet?

La oss avtale tid for en konsultasjon.