Holdingselskap – hva er det?

Et holdingselskap er et morselskap eller morselskap som ikke har til hensikt å drive annen virksomhet enn å eie aksjer i et annet selskap. Når morselskapet har mer enn 50%-aksjer i et annet selskap, kalles det en bekymring. Mange lurer på hva som er fornuftig? Hvorfor etablere to AS-selskaper og betale regnskap for to selskaper. For holdingselskap er kostnaden for regnskapsføring vanligvis begrenset til årsoppgjøret som koster 7-10 000 kroner. Det skal også huskes at dersom vi eier mer enn 50%-aksjer i et annet selskap gjennom vårt morselskap, oppstår en revisjonsplikt.

Hva er fordelene med holdingselskap?

Holdingselskapet gir deg muligheten til å fakturere ditt arbeidsinnskudd fra holdingselskapet, i stedet for å motta lønn fra s.k. datterselskap der hovedvirksomheten drives. Holdingsleksap sender faktura for din utførte tid. På denne måten overfører du overskuddet fra hovedselskapet til ditt holdingselskap. Dette er praktisk i en situasjon der du for å si det enkelt tjener mer enn du bruker, eller du har lønn fra en annen kilde. Får du lønn skattlegges den umiddelbart i et gitt år. Hvis inntekten overstiger levebehovet, betaler du ofte for mye skatt. Ved å overføre overskuddet fra hovedselskapet til holdingselskapet utsetter du skattetidspunktet eller reduserer det vesentlig, for eksempel ved å reinvestere overskuddet i annen virksomhet eller eiendom. Utbyttet fra morselskapet til holdingsleksap beskattes heller ikke. Det gjør imidlertid utbetalingen fra holdingsleksap til den private eieren. Derfor bør det huskes at holdingselskapet ikke på magisk vis fjerner skatten, men utsetter beskatningsøyeblikket og lar oss bruke disse midlene til andre investeringer.

Hvis du tror din bedrift kan være verdt mye i fremtiden og du ønsker å selge den, bør du vurdere å opprette en holdingsleksap. La oss anta hypotetisk at du stiftet AS med et eget bidrag på 30 000 kr. Din bedrift utvikler seg, anskaffer nye kontrakter og kunder. Du står selv for administrasjonen av bedriften, og de ansatte utfører bestillingene. Selskapet øker i verdi med årene. Livssituasjonen din gjør at du ikke lenger ønsker å drive virksomheten din og du kommer til å selge den. Du får et tilbud på 4 millioner kroner. Etter å ha mottatt betaling forsvinner umiddelbart nesten 1 million kroner av overskuddet ditt i form av skatt. Eide du aksjer gjennom et holdingselskap, så skattlegges ikke hele overskuddet umiddelbart. Du mottar betalingen din til holdingsleskap og du kan investere den i noe annet, eller "spare i holding".

Enklere overskuddsdeling

La oss anta at du og din partner har 50/50 prosent aksjer i selskapet. Selskapet viste et overskudd på 2 millioner i et gitt år. Partneren din ønsker å ta alt ut av selskapet fordi han trenger kontanter. Du har ikke et slikt behov og du vil ikke betale så høy skatt i år. Når dere begge eier en holdingsleksap, får dere likt utbytte hver i deres holdingsleksap og bestemmer selv om dere vil ta overskuddet videre og betale skatt av det i et gitt år, eller vente.

Diversifisering av aktiviteter

Å drive flere aktiviteter i ett selskap er ofte ikke en god løsning. Dårlig utvikling av én virksomhet kan trekke ned hele selskapet. Derfor er en mer fornuftig løsning å dele virksomheten inn i ulike selskaper og holde sine aksjer i ett holdingselskap. En slik modell sprer med andre ord risikoen.

Skattemanipulasjon gjennom konsernbidrag

Eksempel: du eier 2 forskjellige selskaper gjennom holdingsleksap. En av dem tjente 1 million CZK og må betale 250 000 CZK i skatt. I mellomtiden har det andre selskapet et tap fordi du utvikler det. Gjennom denne strukturen kan du overføre overskudd fra ett selskap til et annet og ikke betale skatt i det hele tatt i et gitt år, noe som påvirker din økonomiske likviditet.Sammendrag

Hvis du tjener PLN 600-700 tusen per år, er ikke denne løsningen for deg. Med mindre du ser et stort potensial i virksomheten din for fremtiden. Du tjener litt mer, men du bruker fortsatt hele fortjenesten på penger - etter vår mening gir dette ingen mening. Men hvis bedriften din allerede genererer høyere fortjeneste og du reinvesterer deler av overskuddet eller bygger et selskap med tanke på videresalg, er det verdt å vurdere denne forretningsstrukturen.

Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych artykułach?

Nie wysyłamy spamu. Cenimy Twoją prywatność.

Zapisz się na newsletter i bądź na bieżąco!

Klikając Zapisz się, potwierdzasz, że zgadzasz się z naszymi Warunkami i Zasadami.

Sebastian Welk

Sebastian Welk

Autoriserte regnskapsfører/ Daglig leder

Lurer du på om problemstillingene som tas opp i artikkelen er relevante for din virksomhet?

La oss avtale tid for en konsultasjon.