Kjøp av leilighet i Norge - skatteaspekter med mer

Svært mange polakker som bor i Norge, eier ennå ikke leilighet og må leie den. Det er også en stor gruppe som eier en leilighet og dermed nyter godt av blant annet skattefordeler, og hvis de faktisk bestemmer seg for å flytte til Polen, kan de selge leiligheten.

Er det virkelig verdt å kjøpe leilighet i Norge?

Mange sier at de er i Norge midlertidig og planlegger å reise tilbake til Polen. Men hva skjer når ordet "midlertidig" blir til 5, 7 eller kanskje 10 år?

Vi betaler altså noen for den leide leiligheten i fem år - og dette er selvfølgelig penger som eieren av leiligheten tjener så rettferdig som mulig - mens situasjonen kan se ganske annerledes ut for den som leier.

La oss se nedenfor - leie av en liten leilighet i Oslo i 5 år:

For et beløp på 10 000 kr indeksregulert med 2,5% per år (gjennomsnittlig årlig inflasjon forutsatt) over 5 år, betaler vi for husleie 630 759 kr.

Når vi ser på det månedlige beløpet, synes vi ikke at 10 000 kr er noe stort beløp - men når vi ser noen år frem i tid, innser vi kanskje at det er mye bedre å kjøpe en selveierleilighet på det tidspunktet.

Kjøp av leilighet - krav

I Norge må du ha egenkapital for å kunne kjøpe din første leilighet - helst minst 15% - selv om det finnes alternativer. 15% - selv om det også finnes andre muligheter. Hvis vi antar at en leilighet koster kr 3 000 000, bør vi uansett skaffe et startbeløp på kr 450 000.

Søk deretter hos banken(e) og velg det beste lånetilbudet. Bankene tilbyr for tiden lån til renter helt ned til 1,99%. Når du har mottatt finanseringsbeviset fra banken (informasjon om kredittverdighet), kan vi begynne å lete etter en leilighet.

Jeg påpeker at jo høyere inntekt vi har og jo mindre gjeld vi har, jo mer vil vi kunne låne i banken.

Kjøpe leilighet for 3 millioner kroner - beregninger

Vi kjøpte en leilighet til 3 millioner kroner, og etter det bor vi faktisk i Norge i fem år til, før vi bestemmer oss for å flytte tilbake til Polen. La oss ta en titt nedenfor:

Det månedlige avdraget gjør at vi kan leve på samme nivå som da vi leide leiligheten tidligere. Her vil alt fortsatt avhenge av størrelsen på felleskostnaden (husleien for leiligheten).

I tillegg krediteres rentedelen av kapitalavdraget til skatteavskrivningen - også på nåværende tidspunkt mottar vi 24% fra den norske stat fra rentedelen av dette beløpet tilbake i skatteoppgjøret.

Hva skjer etter 5 år?

Etter 5 år klarte vi å betale tilbake mer enn 300 000 kroner av lånet. I tillegg måtte vi betale renter på ca. 240 000 kroner - og vi fikk 57 000 kroner i skatterefusjon ved selvangivelsen.

Salg av leiligheten

Vi bestemmer oss for å selge leiligheten og reise tilbake til Polen. Det er vanskelig å anslå hvor mye leiligheten vår vil være verdt om 5 år - prisene kan både stige og falle i løpet av den tiden. La oss ta utgangspunkt i en realistisk/pessimistisk versjon - vi selger leiligheten for det samme beløpet på 3 000 000 kr.

Vi har bevisst ikke tatt med transaksjonskostnader i modellen, da de kan være svært forskjellige. Når man kjøper en leilighet på annenhånds- eller førstehåndsmarkedet, har vi ulike kjøpspriser, og i tillegg er kostnadene forskjellige når man kjøper en selveierleilighet og når man kjøper en andelsleilighet.

Til orientering bør vi kanskje redusere beløpet på 833 000 kroner med ca. 100-150 000 kroner. I tillegg har vi her ikke tatt med andre kostnader knyttet til leiligheten, for eksempel forsikring eller oppussingskostnader.

Når vi selger en leilighet som vi har bodd i minst ett år, betaler vi ikke skatt av gevinsten. I vårt tilfelle var det ingen gevinst ved salget, men hvis det hadde vært en gevinst, ville den ikke blitt beskattet.Sammendrag

Selv om man har planer om å flytte tilbake til Polen, bør man vurdere å kjøpe leilighet i Norge. Dette er noe som innebærer risiko - men bare den som ikke gjør noe, får ingenting, og i dette tilfellet er risikoen for å mislykkes svært lav. Vi oppfordrer deg derfor til å vurdere temaet egen leilighet i Norge seriøst.

Hvis du synes denne artikkelen er interessant, kan du gjerne dele den videre.

Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych artykułach?

Nie wysyłamy spamu. Cenimy Twoją prywatność.

Zapisz się na newsletter i bądź na bieżąco!

Klikając Zapisz się, potwierdzasz, że zgadzasz się z naszymi Warunkami i Zasadami.

Picture of Przemek Kocój

Przemek Kocój

Autoriserte regnskapsfører/ Daglig leder

Lurer du på om problemstillingene som tas opp i artikkelen er relevante for din virksomhet?

La oss avtale tid for en konsultasjon.