Hva du bør være oppmerksom på når du betaler kontant...

For de av dere hvor selskapets regnskap føres av autorisert regnskapsfører, følges trolig denne regelen. Imidlertid bør de som gjør sitt eget regnskap ta hensyn til følgende fakta.

Hvis du ønsker å få full avskrivning av kostnader og merverdiavgift, betaling må skje via bank. Grensen for kontantbetalinger er KRW 10 000,-. Derfor er betaling med overføring eller kredittkort ved kjøp over DKK 10.000 en betingelse for å få fullt fradrag for kostnad og merverdiavgift.

Følger du ikke denne regelen, kan dine kostnader som ble betalt kontant bli avvist under en revisjon av skattekontoret. Og i tillegg vil det bli belastet 30% straffer fra skatten som oppsto ved uttak av kostnader.

Er det mulig å omgå denne bestemmelsen ved å foreta kontantbetalinger i rater, for eksempel 3 rater på KRW 4000? Dessverre ikke, for det teller totalt kjøpsbeløp. Dessuten gjelder ikke grensen på PLN 10 000 bare for et bestemt kjøp. Hvis du betaler kontant i løpet av året for små kjøp fra samme leverandør, har du også en grense på PLN 10 000 per år for alle kjøpene dine.

Det eneste unntaket er når du kjøper drivstoff på samme bensinstasjon. Hvis i dette tilfellet en del av kjøpet er gjort kontant og det årlige kjøpesummen overstiger KRW 10 000, har du fortsatt rett til fradrag for drivstoffkostnaden samt moms (varebil).

Også godtgjørelse skal betales fra bankkontoen din. Hvis du i løpet av året betalte en gitt ansatt godtgjørelse i kontanter som overstiger totalt KRW 10 000, kan du ikke avskrive denne kostnaden. I tillegg bør det med denne bestemmelsen tas hensyn til den ansattes årlige godtgjørelse - dersom den utgjør kr 12 000 brutto, hvorav kr 9 000 ble betalt kontant og kr 3 000 betalt til kontoret som forskuddsskatt, har selskapet rett til å motta en kopi. Men hvis årslønnen er kr 320.000 og selskapet betalte den ansatte kr 5.000 kontant, vil ikke bedriften få trekk (nettolønn større enn 10.000).

En annen sak som er verdt å nevne er kjøp av varer og produkter direkte relatert til våre aktiviteter med en verdi over KRW 1000 (inkludert mva). Betaler du kontant for kjøp av varer verdt mer enn PLN 1000 inkludert mva, må firmanavnet stå på fakturaen. Ellers mister selskapet muligheten til å avskrive merverdiavgiftskostnaden i regnskapet.

For å oppsummere, for å få fradrag for kostnader knyttet til virksomheten din, anbefaler vi å betale med kort eller bankoverføring.

Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych artykułach?

Nie wysyłamy spamu. Cenimy Twoją prywatność.

Zapisz się na newsletter i bądź na bieżąco!

Klikając Zapisz się, potwierdzasz, że zgadzasz się z naszymi Warunkami i Zasadami.

Picture of Sebastian Welk

Sebastian Welk

Autoriserte regnskapsfører/ Daglig leder

Lurer du på om problemstillingene som tas opp i artikkelen er relevante for din virksomhet?

La oss avtale tid for en konsultasjon.