investering

Investeringer 2.0: Bruk av et holdingselskap for å diversifisere porteføljen

Når vårt driftsselskap begynner å se overskudd som overstiger våre standard livsbehov, er det verdt å interessere seg for temaet et holdingselskap.

 Hvis du vil lære mer om dette emnet, sjekk ut vårt forrige innlegg: https://mtagroup.interme.pl/kiedy-warto-miec-spolke-holdingowa/

Vi behandler holdingselskapet som en slags «sparegrise». Ved å bruke den kan vi gjennomføre ulike investeringer, som vi vil diskutere i denne oppføringen. Alternativene som presenteres nedenfor er basert på vår personlige erfaring med å investere gjennom holdingselskaper.

Aksjer

Holdingselskapet kan investere i aksjer i andre selskaper eller opprette nye virksomheter. Denne strategien er fordelaktig fordi ved salg av et slikt selskap forblir overskuddet ubeskattet (så lenge det forblir i holdingselskapet). Investeringer i aksjer i selskaper notert på Norges Børs nyter godt av den såkalte fritaksmetoder, dvs. overskuddet er nesten skattefritt. Det er skattlagt bare 3% overskudd med skatt 22%. Når det gjelder utenlandske selskaper er det en rekke unntak hvor hele overskuddet skal skattlegges. Detaljer finner du i skatteloven § 2-38 tredje ledd.

Eiendom

Investering i eiendom gjennom en holdingselskapsstruktur betyr at vi beskytter våre eiendeler mot mulig operasjonell risiko ved andre prosjekter. Som regel anbefales det ikke å kjøpe fast eiendom direkte gjennom et holdingselskap - et unntak kan imidlertid være en situasjon der den kjøpte eiendommen vil generere minimal risiko, for eksempel kjøp kun for å oppnå fortjeneste fra utleie.

Vanligvis er det verdt å bruke beholdningsstrukturen til å overføre kapital til et datterselskap som skal investere direkte i eiendom. Et slikt selskap kan etableres i Norge for å investere på det norske markedet, men ingenting hindrer deg i å etablere et datterselskap i Polen (Ltd) og investere der i eiendom på det polske markedet.

Kryptovalutaer

Det er verdt å merke seg innledningsvis at investering i kryptovaluta innebærer betydelig risiko. Hvis du ikke har den nødvendige kunnskapen, anbefaler vi ikke denne investeringsformen. Før du begynner, er det verdt å investere i utdanning om dette emnet.

Hvis du bestemmer deg for å investere i kryptovaluta, har du flere alternativer å velge mellom. Du kan investere i sertifikater hvis verdi reflekterer valutakursen, f.eks. Bitcoin eller Ethereum. Fordelen med denne tilnærmingen er den relative enkle å starte en investering, men likviditeten er lavere enn på tradisjonelle kryptovalutabørser. Dessuten er kjøp av sertifikater kun mulig i børsens åpningstid (10:00 - 17:00 på virkedager).

En alternativ løsning er å åpne en bedriftskonto på en standard kryptovalutabørs. Da kjøper du ekte kryptovalutaer, og børsen fungerer 24 timer i døgnet. Det krever imidlertid mer kunnskap, for eksempel i bruk av maskinvarelommebøker, for å sikre pengene dine. Gevinst fra kryptovalutaer skal skattlegges etter 22%-satsen, men husk at i følge norsk regelverk regnes utveksling av en kryptovaluta mot en annen som gevinst.

Det er verdt å merke seg at verdien av dine kryptovalutaer per 31. desember kan påvirke verdien av selskapets aksjer. Disse aksjene er skattepliktige dersom nettoformuen din overstiger 1,7 millioner kroner. Hypotetisk kan det skje at verdien av kryptovalutaer 31. desember blir høy for deretter å falle kraftig. I en slik situasjon vil du bli tvunget til å betale skatt på eiendom du ikke lenger eier.

Dyrebare metaller

I perioder med usikkerhet har interessen for edle metaller som gull en tendens til å øke. Det er flere måter å investere i denne verdifulle råvaren på.

Et alternativ er å få eksponering mot gull ved å kjøpe enheter inn ETF eller aksjer i gruveselskaper notert på børs. Verdien av ETF-enheter, samt aksjer i gruveselskaper, vil til en viss grad gjenspeile prisen på gull på markedet. Begge investeringene kan gjøres gjennom et holdingselskap.

Et alternativ er å investere i fysisk gull. I et slikt tilfelle bør du sørge for et passende sted å lagre denne investeringen. Når du investerer i fysiske edle metaller, anbefales det å forfølge muligheter som enkeltperson. Innkjøp av gullmynter til en verdi av 1.000.000 behandles som en hobby og inngår ikke i den såkalte formel, dvs. eiendomsskatt. Kjøp av fysisk gull til selskapet ville generere merverdiavgift.

Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych artykułach?

Nie wysyłamy spamu. Cenimy Twoją prywatność.

Zapisz się na newsletter i bądź na bieżąco!

Klikając Zapisz się, potwierdzasz, że zgadzasz się z naszymi Warunkami i Zasadami.

Sebastian Welk

Sebastian Welk

Autoriserte regnskapsfører/ Daglig leder

Lurer du på om problemstillingene som tas opp i artikkelen er relevante for din virksomhet?

La oss avtale tid for en konsultasjon.