autorisert regnskapskontor

Trenger bedriften din en regnskapsfører? - Sjekk autorisasjonen til kontoret!

Kort sagt: NEI. I Norge er det ikke lovpålagt for selskaper å ha et autorisert regnskapskontor. Likevel er alle selskaper bokføringspliktige. Valget mellom å føre regnskapet selv eller sette det ut til et profesjonelt regnskapsbyrå avhenger av en rekke faktorer.

Uavhengig bokføring

Egen bokføring kan være et godt alternativ for deg som har enkle behov og grunnleggende regnskapskunnskaper. Du bør også vurdere om du har nok tid og lyst til å gjøre det selv. Det kan være komplisert å sette seg inn i regnskapsreglene, spesielt hvis du ikke er glad i denne typen administrativt arbeid.

Som selvstendig regnskapsfører er du ansvarlig for å overholde lovgivningen og holde kunnskapen din oppdatert. Eventuelle feil kan bli kostbare og overstige det du sparer på å føre regnskapet selv. Det finnes støttesystemer for bokføring på markedet som kan være en god løsning for mange.

Hvis verdien av tiden du bruker på å utvikle virksomheten din er mindre enn besparelsene ved å bruke en ekstern regnskapsfører, er dette alternativet definitivt noe for deg.

Mellomliggende alternativ: egen regnskapsføring og revisjon

Et alternativ er å føre regnskapet selv og få det revidert annenhver måned av et revisjonsselskap som konsulentbistand.

Fordeler ved å bruke et eksternt regnskapsbyrå

Hvis du er usikker på dine kunnskaper om regelverket, er det verdt å vurdere å samarbeide med en profesjonell regnskapsfører. Det er mange fordeler ved å bruke et autorisert regnskapsbyrå. Regnskapsførere har inngående kunnskap om regelverket, kjenner til viktige frister og har kompetanse til å minimere risikoen for feil i innleveringene. Eventuelle feil kan føre til alvorlige konsekvenser for virksomheten og høye kostnader. Å samarbeide med en regnskapsfører vil også spare deg for tid.som du kan bruke til å utvikle andre deler av virksomheten.

Før du bestemmer deg for å føre regnskapet selv, bør du tenke deg om:

  • Kjenner du forskjellen på begrepene opplysningsplikt, trekkplikt og arbeidsgiveravgiftspliktig?
  • Kjenner du til hvilke dokumenter og avstemminger som er nødvendige for å dokumentere regnskapet ved en eventuell revisjon?
  • Har du kunnskap om MVA-regelverket, f.eks. hva du skal gjøre hvis du selger tjenester og produkter som er omfattet eller ikke omfattet av MVA?

Hvis svaret på spørsmålene ovenfor er "nei", bør du vurdere å outsource bokføringen til et profesjonelt regnskapsbyrå.

Regnskapskontor - med eller uten fullmakt?

Vi fraråder bruk av uautoriserte regnskapsbyråer. de som tilbyr konsulenttjenester fordi:

  1. Slike kontorer er ofte ikke billigere enn autoriserte kontorer.
  2. I motsetning til det autoriserte kontoret har konsulentfirmaene ikke noe ansvar. Det autoriserte kontoret er pålagt å tegne forsikring for å dekke kostnadene ved egne feil.
  3. Et autorisert kontor er underlagt Finanstilsynets kontroll, noe som innebærer at det må sikre kvaliteten på sitt arbeid. Autoriserte regnskapsførere må delta på obligatoriske kvalifiseringskurs hvert år for å opprettholde autorisasjonen. Konsulentselskaper er ikke forpliktet til dette, noe som kan påvirke kvaliteten på arbeidet som utføres.

Hvordan sjekker du om revisjonsselskapet ditt er autorisert?

Hvis du vil sjekke autorisasjonen til revisjonsselskapet ditt, kan du gå til https://www.finanstilsynet.no/virksomhetsregisteret/ og skriv inn navnet på kontoret. Der får du informasjon om fullmakten, inkludert datoen den ble innhentet.

På samme side kan du også verifisere kontoreiernes individuelle fullmakter. Det er verdt å være oppmerksom på om noen i selskapets styre har fullmakt til åDette kan påvirke den generelle utviklingen av regnskapskontoret.

I tillegg må du kontrollere at kontoret som betjener selskapet ditt, er oppført som regnskapsfører. Dette gjør du ved å gå til https://www.brreg.no/, skriv inn navnet på selskapet ditt og kontroller at navnet på regnskapsbyrået du har inngått avtale med, vises i regnskapsførerrollen.

Hvis du er i tvil eller trenger mer informasjon, er du hjertelig velkommen til å benytte deg av en konsultasjon. Ekspertene våre svarer gjerne på alle spørsmålene dine og hjelper deg med å ta den riktige beslutningen når du skal velge revisjonsselskap. Kontakt oss i dag for å avtale et møte og få vite mer om hvordan vi kan hjelpe deg med å utvikle virksomheten din.

Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych artykułach?

Nie wysyłamy spamu. Cenimy Twoją prywatność.

Zapisz się na newsletter i bądź na bieżąco!

Klikając Zapisz się, potwierdzasz, że zgadzasz się z naszymi Warunkami i Zasadami.

Picture of Sebastian Welk

Sebastian Welk

Autoriserte regnskapsfører/ Daglig leder

Lurer du på om problemstillingene som tas opp i artikkelen er relevante for din virksomhet?

La oss avtale tid for en konsultasjon.