Formuesskatt - formuesskatt

Hvert år mottar vi en forhåndsutfylt selvangivelse - den såkalte Skattemeldingder du finner informasjon om inntekten din og verdien av formuen din. Det er verdt å huske på at hvis det har skjedd endringer i livssituasjonen vår, vil det sannsynligvis påvirke hvilke fradrag vi har rett til og hvor mye skatt vi må betale. inkludert formuesskatt. Eksempler på dette kan være endringer i familiesituasjon, bosted, arbeidssted, investeringer osv.

Formuesskatt - formueskatt fastsettes på grunnlag av netto aktivaverdi (dvs. verdien av alle filer minus eventuelle utestående fordringer). Den betales av bosatte, personer som er fast bosatt i Norge. (skattemessig bosatt i Norge). Gyldig i 3 år etter eventuell utreise fra landet og bosetting i et annet land.

Den nåværende regjeringen har økt formuesskatten for 2022. med 0,85% i 2021 til 1.1% i 2022. Formuesskatt innkreves årlig, hvorav en del går til staten (maks. 0,4%) og en del til kommunene (0,7%).

Formuesskatt for kommune

Skatteklasse Eiendeler Faktor
0 og 10 - 1 700 000 kroner0,0 %
1 700 001 kroner og over0,7 %

Formuesskatt for staten

Skatteklasse Eiendeler Faktor
0 og 10 - 1 700 000 kroner0,0 %
1 700 001 kroner - 20 000 000 kroner 0,25 %
20 000 001 kroner og mer0,4 %

Beløpsgrensene er gitt for individuelle skatteytere. For ektefeller felles regnskap, terskelverdiene for eiendeler bør dobles, ettersom verdien av eiendelene også beregnes på ektefellenivå.

Inntjening og eiendeler

Følgende behandles som eiendeler: et hus, en leilighet som man bor i til daglig, annen fast eiendom i skattyters private eie, penger som er akkumulert på en bankkonto, aksjer i verdipapirfond, kryptovalutaer og annet.

Reglene for formuesskatt (både satsene og måten formuen verdsettes på i selvangivelsen) varierer.

Skattemelding - mulige endringer

Eiendelene beregnes i utgangspunktet til nåverdi/markedsverdi, men det finnes ulike verdsettelsesregler for ulike eiendeler. Rabattene har økt de siste årene (verdsettingsrabatt - rabatt på verdivurdering) "arbeidskapital".

Det blir redusert gjeldsreduksjon for visse eiendeler.

Det er derfor muligheter for både å redusere formuesskatten og oppnå høyere avkastning.

Her kan det lønne seg å få en revisor til å sjekke at selvangivelsen er korrekt utfylt. Det lønner seg også å være føre var når det gjelder formuesskatt, og hvis det oppstår en situasjon der det må betales skatt - -. Det er verdt å sjekke hva du kan gjøre for å prøve å redusere den i neste skatteår.

For eksempel, hvis du ønsker å redusere skatten fra boet, kan du gjøre dette overføring av midler fra eiendeler med høy verdivurderingsfaktor (formueverdsettelse) - som for eksempel bankinnskudd og utleieboliger til eiendeler med lavere vurderingsgrad - for eksempel aksjer, investeringsfond, en mer verdifull eiendom som er en permanent bolig, fritidsboliger eller kunstverk.

Vil økningen i studiepoeng føre til en reduksjon i formuesskatten?

Ikke nødvendigvis. Hvis du for eksempel tar opp gjeld for å kjøpe fond, vil verdien av fondets eiendeler reduseres med 25 prosent i 2022, men verdien av lånet vil reduseres med tilsvarende formuesfradrag (formuerabatt).

Når kan vi søke om endring av ligningsverdien på en eiendom?

Egenskaper verdsettes i henhold til maler. Kontroll av skattemelding Forskjeller forekommer ofte i Næringseiendom-estimatene. - eiendommer til kommersielle og industrielle formål. Verdien fastsettes på grunnlag av husleien, som varierer betydelig i ulike deler av landet. Hvis en eiendom er verdsatt for høyt, kan en reduksjon i denne verdien rapporteres.

Det bør også kontrolleres at verdien av hovedboligen ikke overstiger 30% i verdi. markedet under "Bolig og eiendom". Hvis beregnet verdien overstiger 30% markedsverdi, kan vi søke om nedsettelse av eiendommens verdi. Standard denne verdien skal være 25% eiendomsverdier. De samme verdiene gjelder for Fritidsbolig, en fritidseiendom som brukes av en privatperson.

For ikke-almennyttige eiendommer eller utleieboliger (Sekundærbolig)bør det bemerkes at her brukes 95% av markedsverdien for å beregne eiendelsverdien.

Eiendom og inntekt fra utlandet

Alle eiendeler skal oppgis i den norske Skattemelding (Selvangivelse). Også eiendeler og inntekter fra et annet land, selv om skatten allerede er betalt eller verdiene er skattefrie i landet.

Lønn for utført arbeid

Hvis vi allerede har betalt skatt i landet for det arbeidet vi utfører, for eksempel som ansatt, vil både inntekt og betalt skatt utenfor Norge må bevitnes på den norske Skattemeldingen.. Det finnes mange muligheter for hvordan en gitt skatt kan beregnes eller vises, og hver enkelt situasjon må vurderes individuelt.

Alderspensjon og pensjon

Beløp, type og navn på landet inntekten kommer fra skal oppgis. Oppnåelse av fradrag eller beskatning er avhengig av norske internasjonale avtaler. Det er også verdt å diskutere din egen situasjon med NAV.for å vurdere hva en person skal gjøre med inntekten fra pensjonen han eller hun mottar.

Fritidsbolig og utenlandsk eiendom (Fritidsbolig)

Utenlandske formuesobjekter må oppgis. For beregning av verdien av eiendomsskatten maksimale 30%-verdier er tatt omsettelig eiendom.

Bankkonto

Spesifiser saldoen på bankkontiene per 31. desember og eventuelle opptjente renter. i løpet av året opptjent på for eksempel sparekontoer. Skattemeldingen gir informasjon om bankkonto og banknummer der vi har utenlandske kontoer.

Aksjer og verdipapirer

Verdien av aksjer og verdipapirer, størrelsen på eventuelt utbytte, gevinst eller tap, renter på fond og obligasjoner, ifølge oppgaver fra utenlandske kontomeglere, må fylles ut. Hvis du investerer gjennom norske eller skandinaviske plattformer, sendes disse opplysningene som standard direkte til Skatteetaten og inkluderes i skattemeldingen - du bør da kontrollere at opplysningene er korrekte.

Kryptovalutaer

Både inntektene fra handel med kryptovaluta og verdien av eiendeler i kryptovaluta per 31. desember skal oppgis. Det er også her Skatteetaten refererer til et skjema som hjelper deg med å angi beløpene riktig:

https://www.skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/aksjer-og-verdipapirer/om/virtuell-valuta/

Om du skal betale formuesskatt i Norge eller ikke, avhenger av hva slags formue du eier og hvilket land den kommer fra. Norge har signert en MLI-avtale (Multilateral Instrument) med Polen.å effektivisere beregningen av skattegrunnlaget og forhindre utflytting av overskytende eiendeler.

Skatteetaten tilbyr muligheten for å frivillig deklarering av inntekter og formue fra utlandet - hvis dette ikke allerede er bevist og for å unngå ytterligere beskatning (frivillig retting).

Vi anbefaler at du leser oppføringene på Skatteetatens hjemmeside. om utenlandsk inntekt og formue:

https://www.skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/utland/inntekt-og-formue-i-utlandet/inntekt-og-formue-i-utlandet/

Beregne verdien av formuesskatten

Fyll ut markedsverdien av eiendelene dine og den totale gjelden du har.

 

Verdi før rabatt

Totalt

0

Skatt som skal betales

0

Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych artykułach?

Nie wysyłamy spamu. Cenimy Twoją prywatność.

Zapisz się na newsletter i bądź na bieżąco!

Klikając Zapisz się, potwierdzasz, że zgadzasz się z naszymi Warunkami i Zasadami.

Przemek Kocój

Przemek Kocój

Autoriserte regnskapsfører/ Daglig leder

Lurer du på om problemstillingene som tas opp i artikkelen er relevante for din virksomhet?

La oss avtale tid for en konsultasjon.