Kan du forberede deg på det verste? Hvilke skritt bør du ta i tilfelle selskapet går konkurs?

Temaet vi har diskutert er kanskje ikke særlig optimistisk. Imidlertid kan spørsmålet om konkurs skje med enhver gründer, og det er verdt å vite hva det innebærer. Riktig drift av en virksomhet er en garanti for at konkursprosessen ikke vil være forferdelig for oss hvis den inntreffer.

Den følgende artikkelen dekker kun delvis denne prosessen og vil ikke fullt ut reflektere den individuelle situasjonen til din bedrift. Derfor er det om nødvendig verdt å analysere situasjonen din direkte med en regnskapsfører eller advokat. Det er best å gjøre dette i god tid. Ikke like før man erklærer seg konkurs, for da kan det være for sent å gjøre noe.

Hvordan drive en bedrift for å alltid være forberedt på det verste?

1. Arbeidstakerskatter

Hvis du ansetter ansatte, er det svært viktig å betale et skatteforskudd til kontoen din sammen med lønnsslippene Skattetrekk forskuddstrekk. Det kreves inn fra ansattes lønn. Da må du betale det til kontoret regelmessig, innen en angitt frist. Dette er en skatt som arbeidsgiver betaler av arbeidstakerens bruttolønn. Han blir derfor behandlet på en privilegert måte. Arbeidsgiver har ingen rett til å handle med disse midlene.

Når konkurs er sannsynlig og selskapet ikke har råd til å betale ansattes skatt (forskuddstrekk), skal arbeidsgiver ikke betale lønn til ansatte. Unnlatelse av å betale forskuddstrekk fra påløpte utbetalinger ved konkurs kan føre til en situasjon hvor denne kostnaden belastes selskapseieren direkte. Ansatte er beskyttet av Lønnsgarantiordningen.

Det er verdt å studere innlegget fra NAV-nettstedet nøye: https://www.nav.no/lonnsgaranti).

2. Eiers lønn

Dersom eieren betaler seg selv lønn (når det gjelder AS – ansatt) – betalingsbeløp bør være markedsbaserte og tilstrekkelige til selskapets situasjon og stillinger. Å betale deg selv høyere beløp når selskapet for eksempel ikke har råd til å betale løpende skatt, kan ha en negativ innvirkning på konkursprosessen og situasjonen til selskapets eier.

3. Regnskapsdokumentasjon og bokføring

Ved å drive virksomhet gjennom aksjeselskap du bør sørge for å levere full regnskapsdokumentasjon til regnskapsfører fortløpende. Ved konkurs skal ytterligere dokumentasjon som ennå ikke er journalført forelegges bostyrer. Manglende dokumentasjon og uavklarte situasjoner kan bæres direkte av eieren av selskapet, for eksempel ved å belaste s.k. ulovlig utbytte.

I tilfelle enkeltpersonforetak, vil kostnadsmangler bety primært tap av mulighet til å redusere skattegrunnlaget for inntektsskatt.

4. Åpenhet i virksomheten

Har du mer enn ett selskap og det er noen transaksjoner/lån mellom dem, er det verdt å passe på korrekt regnskapsdokumentasjon. Tanken er at alle kjøps-/salgsprosesser skal klart definert årsak og formål og at de generelt er fordelaktige for virksomheten. Ved konkurs vil slike transaksjoner og samarbeid kontrolleres av bobestyrer.

5. Eiendeler i et aksjeselskap

Ved å drive virksomhet gjennom et aksjeselskap som er i ferd med å gå konkurs, ikke bare eget bidrag står i fare for å miste det. Når selskapet allerede har egne eiendeler, for eksempel midler på bankkonto, anleggsmidler som utstyr, biler, eiendom - vil disse eiendelene være underlagt bobestyreren. Han vil være den som vil bestemme seg for å innløse det for å gjøre opp selskapets gjeld.

Hva bør du gjøre i denne situasjonen?

Driver du et selskap som driver operativt og tar noen forretningsmessige risikoer, er det verdt å vurdere akkumulering av eiendeler utenfor selskapet. Ved forestående konkurs er det som regel for sent å redde alle eiendeler. Så det er verdt å tenke på det mye tidligere.

Som vi nevnte ovenfor, er temaet konkurs og konkurs svært komplekst. I dette innlegget tok vi for oss det de mest universelle temaene knyttet til hva som bør gjøres for å være godt forberedt på uventede situasjoner. Hvis du er interessert i å analysere din egen situasjon, vennligst kontakt oss.

Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych artykułach?

Nie wysyłamy spamu. Cenimy Twoją prywatność.

Zapisz się na newsletter i bądź na bieżąco!

Klikając Zapisz się, potwierdzasz, że zgadzasz się z naszymi Warunkami i Zasadami.

Picture of Przemek Kocój

Przemek Kocój

Autoriserte regnskapsfører/ Daglig leder

Lurer du på om problemstillingene som tas opp i artikkelen er relevante for din virksomhet?

La oss avtale tid for en konsultasjon.