Når lønner det seg å ha et holdingselskap?

Lurer du på om det kan være en god idé å opprette et holdingselskap? I denne artikkelen tar vi for oss det viktigste du bør vite om holdingselskaper, slik at du kan vurdere om det er det rette valget for deg.

Hva er et holdingselskap?

Et holdingselskap er ikke en egen selskapsform, men en betegnelse på et selskap som ikke har noen annen funksjon enn å eie aksjer i et eller flere andre selskaper. Holdingselskaper leverer per definisjon ikke egne varer eller tjenester.

Investorer oppretter vanligvis et holdingselskap for å kjøpe aksjer i andre selskaper. Når det gjelder gründere, vil holdingselskapet eie din andel i driftsselskapet.

Denne organisasjonsstrukturen har både fordeler og ulemper.

Skattefordeler

Fordelen med et holdingselskap er at du kan utsette beskatningen av aksje-/utbytteinntekter så lenge du ikke deler ut overskudd til privat bruk. Ettersom holdingselskaper er fritatt for beskatning av utbytte og gevinst på aksjer, kan utbytte og gevinst reinvesteres før skatt.

Fleksibilitet for eierne

Hvis et AS har flere eiere, vil et holdingselskap gi større fleksibilitet. Hver eier kan opprette sitt eget holdingselskap og motta det godkjente utbyttet der. 

Det betyr at en eier kan ta ut pengene til privat bruk, mens en annen lar summen stå eller investerer i annen virksomhet, eiendom osv. uten å måtte betale skatt på utbyttet.

Merk at dersom holdingselskapet ikke eier mer enn 90% aksjer i driftsselskapet, skal holdingselskapet inntektsføre 3% utbytte. Skattesatsen på utbytte fra driftsselskapet til holdingselskapet blir da 0,66% (3% x 22%).

Redusert risiko ved en eventuell konkurs

Hvis du har ulike aktiviteter på flere områder, oppnår du mindre finansiell risiko ved å dele dem opp i separate driftsselskaper som du eier gjennom et holdingselskap.

I tilfelle et av selskapene går konkurs, vil holdingstrukturen fungere som en buffer for å hindre at finansielle problemer i et av de operative selskapene får negative konsekvenser for det andre.

Ulempen sammenlignet med å eie aksjene personlig er at holdingselskapet ikke får fradrag for tap på aksjene. Det vil si at når driftsselskapet går konkurs, avskriver ikke holdingselskapet dette tapet. Hvis du eier aksjene privat, skriver du av tapet (aksjekapitalen) i din private selvangivelse. 

Skatteutjevning

Hvis du har flere aksjeselskaper som du har samlet eierskapet i et holdingselskap, oppstår det en konsernstruktur. Det betyr at hvis ett selskap går med underskudd og et annet med overskudd, kan skatteregningen i konsernet utlignes. Selskapet som går med overskudd, bidrar til selskapet som går med underskudd. Dette vil bringe begge selskapene nærmere null, og de må betale mindre skatt.

For å benytte seg av denne løsningen må holdingselskapet eie mer enn 90% aksjer i datterselskaper.

Konsernbidraget føres bare på skattemeldingen, det er ikke nødvendig å overføre pengene fysisk.

Er et holdingselskap den rette organisasjonsformen for meg?

Det er mange ting å ta hensyn til, og hver situasjon må vurderes individuelt. Husk at registreringen av et ekstra selskap koster penger og fører til mer administrativt arbeid. En holdingstruktur vil derfor være fordelaktig hvis du har til hensikt å investere og utvide virksomheten. I en situasjon der selskapet bare er en arbeidsplass du selv har skapt, og du bruker mesteparten av overskuddet på å leve, er en holdingstruktur ikke noe for deg. 

Når driftsselskapet er gjenstand for en gjennomgang, vil også holdingselskapet (morselskapet) være underlagt en gjennomgangsplikt. 

Det er også verdt å merke seg at den påfølgende opprettelsen av en holdingstruktur kan være kostbar. Du kan bli nødt til å selge eiendelene dine til holdingselskapet, noe som igjen kan føre til skatteplikt. I tillegg må salget godkjennes av revisor.

Vi hjelper deg gjerne med å vurdere og omorganisere virksomheten din. Kontakt oss for en uforpliktende samtale, så finner vi sammen den beste løsningen for deg og din virksomhet.

Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych artykułach?

Nie wysyłamy spamu. Cenimy Twoją prywatność.

Zapisz się na newsletter i bądź na bieżąco!

Klikając Zapisz się, potwierdzasz, że zgadzasz się z naszymi Warunkami i Zasadami.

Picture of Sebastian Welk

Sebastian Welk

Autoriserte regnskapsfører/ Daglig leder

Lurer du på om problemstillingene som tas opp i artikkelen er relevante for din virksomhet?

La oss avtale tid for en konsultasjon.