Skatt ved viderefakturering av kostnader

Ved viderefakturering av kostnader til oppdragsgiver skal du vanligvis legge på merverdiavgift dersom din virksomhet er registrert i merverdiavgiftsregisteret.

La oss ikke inkludere de rene kostnadene du pådrar deg. Dersom for eksempel en advokat eller eiendomsmegler tar honorarer på vegne av en klient, bør disse klassifiseres som rene kostnader. Men bare hvis det ikke er noen faktura eller annet dokument som bekrefter kostnadene til selskapet. I dette tilfellet vises ikke firmanavnet ditt på kvitteringen.

For at rene kostnader ikke skal behandles som vanlig salg, må de presenteres som Utlegg. Og i dette tilfellet blir de ikke viderefakturert med mva.

For alle andre typer utgifter vil du etterfakturere enten nettobeløpet eller bruttobeløpet med merverdiavgift i tillegg.

Valg av netto- eller bruttobeløp avhenger av om merverdiavgift er fradragsberettiget fra skatten du skal betale, som kalles inntektsmva.

Vi presenterer to scenarier:

Scenario 1

Vanlig momsfradrag

Bedriften vil kunne trekke fra merverdiavgift betalt på et kjøp, for eksempel for en drosjetur eller bussbillett. Du summerer alle utgiftene du har pådratt deg, unntatt mva. Du legger inn nettobeløpet pluss egen mva øverst før du sender fakturaen. Du bør kun oppgi én momssats, selv om det kan være forskjellige satser på kvitteringene. Mva-satsen som skal oppgis avhenger av type kostnader knyttet til utgiften.

Eksempel: Dersom en drosjesjåfør viderefakturerer kostnader knyttet til transport av en privatperson, er utgiftene knyttet til persontransporttjenester og skal derfor viderefaktureres med 12% mva. Gjelder tjenesten for eksempel rådgivning eller nettsidedesign, skal den viderefaktureres med mva.

Scenario 2

Merverdiavgift er ikke fradragsberettiget

Dersom din bedrift ikke er forpliktet til å betale merverdiavgift eller dersom kostnadene er knyttet til bruk av privat firmabil eller leie av personbil, blir avgiften du betaler ved kjøp hele utgiften til din bedrift. Loven forbyr oss å trekke moms fra kostnadene ved leie av personbil.

Derfor er dette hele beløpet, inkludert mva, som du viderefakturerer til kunden. På toppen av dette legger du merverdiavgift, som forklart i scenario 1. I dette tilfellet belastes også moms på moms.

Siden din bedrift tar risikoen med å dekke utgiftskostnadene, er en naturlig løsning å bruke begge scenariene, for eksempel ved kjøp og salg av varer.

Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych artykułach?

Nie wysyłamy spamu. Cenimy Twoją prywatność.

Zapisz się na newsletter i bądź na bieżąco!

Klikając Zapisz się, potwierdzasz, że zgadzasz się z naszymi Warunkami i Zasadami.

Picture of Sebastian Welk

Sebastian Welk

Autoriserte regnskapsfører/ Daglig leder

Lurer du på om problemstillingene som tas opp i artikkelen er relevante for din virksomhet?

La oss avtale tid for en konsultasjon.