Kjøpe firmabil – leasing eller lån?

Bil er et viktig arbeidsverktøy for mange, men er det verdt å ta opp lån eller lease når det er tid for ny firmabil? Om leasing eller lån er riktig for deg og din bedrift avhenger av mange ting. Begge typer finansiering har sine fordeler og ulemper, og hva du bør velge er ikke nødvendigvis åpenbart.

 
Det er ikke nødvendig å binde kapital med leasing

En av fordelene for bedrifter er at det ikke er behov for å binde kapital ved leasing av bil. Leasingkontrakten påvirker derfor ikke likviditeten eller øker gjelden. Derfor kan du investere kapital andre steder, der din bedrift trenger det. Dette betyr at du ikke går glipp av viktige investeringer fordi du legger for mye penger i firmabiler.

Ved leasing er det dessuten lettere å kontrollere alle dine månedlige bilutgifter, og du kan få alle bilkostnadene på én faktura. I tillegg er det mindre usikkerhet knyttet til å bytte bil, vi slipper å selge den selv.

Tenk nøye gjennom avgjørelsen din

Når du leaser en bil, forplikter du deg til å vedlikeholde bilen gjennom leasingkontrakten. For mange bedrifter kan det være en utfordring å planlegge nøyaktig hvor lenge en spesifikk bil skal være nødvendig. Det er viktig å vurdere hvor lenge bedriften trenger bilen før man velger finansieringsform.
Leasingkontrakten er bindende og generelt irreversibel, men leasingkontrakten kan overføres til noen andre - dersom du finner noen som er villige til å overta kontrakten på dine vegne.

Forskjeller i bruk

I praksis er det få forskjeller mellom leasing og egen bil – selskapet har full bruksrett til bilen. Men i henhold til leasingkontrakten skal selskapet overholde kilometerbestemmelser, og noen bestemmelser gjelder service og vedlikehold.

Du er ansvarlig for å overholde drifts- og vedlikeholdsforpliktelsene til leiebilen. Dette er ikke nødvendig dersom selskapet eier bilen.

Skal du reise til utlandet i leasingbil, må du innhente tillatelse fra finansselskapet. Dette gjelder ikke deg hvis du eier bil.

Dersom selskapet bruker bilen på en måte som medfører for stor slitasje og økt risiko for skade, påløper det en tilleggsregning når bilen leveres ved leieperiodens slutt. For bedrifter som er ekstremt krevende bilbrukere er det verdt å vurdere å eie bil.

Ut over det er det ingen forskjell i praktisk bruk av en leaset og eid bil.

Hva er den riktige løsningen for din bedrift?

Spørsmålet om leasing eller kreditt er best for deg og din bedrift avhenger utelukkende av din situasjon og de ulike omstendighetene som favoriserer den. Har du evne til å binde kapital, har du råd til fleksibilitet dersom din bedrift trenger lån til andre prosjekter? Har bedriften spesielle behov som kan resultere i høy kjørelengde, skader eller økt slitasje? Trenger du ny bil, eller vil en bruktbil dekke dette behovet? Bruk av bruktbil viser seg ofte å være et passende alternativ. Trenger du en forutsigbar bil med en forhåndsbestemt restverdi – eller er det viktig for deg å ha fleksibiliteten til å selge bilen din når som helst?

Etter å ha vurdert disse spørsmålene, bør du ha et klarere bilde av hva som er riktig for deg og din bedrift. Lykke til med bilkjøp!

Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych artykułach?

Nie wysyłamy spamu. Cenimy Twoją prywatność.

Zapisz się na newsletter i bądź na bieżąco!

Klikając Zapisz się, potwierdzasz, że zgadzasz się z naszymi Warunkami i Zasadami.

Sebastian Welk

Sebastian Welk

Autoriserte regnskapsfører/ Daglig leder

Lurer du på om problemstillingene som tas opp i artikkelen er relevante for din virksomhet?

La oss avtale tid for en konsultasjon.