Regnskap i privatlivet

Når vi driver et selskap, er vi tvunget til å rapportere våre resultater til skattekontoret blant annet for å betale skatt. Ved å gjennomføre slike oppgjør kan vi ved utgangen av hvert år si hva vår bedrift hadde omsetning, hva kostnadene var og hva det endelige økonomiske resultatet ble. Dette er svært viktig informasjon fordi det lar oss avgjøre om selskapet vårt tjener penger og om forutsetningene vi hadde da vi etablerte selskapet er oppfylt. Vi kan også bruke denne informasjonen til å forbedre bedriftens tilbud – slik at inntektene våre øker. På den annen side kan vi prøve å optimalisere kostnadsdelen.

Hvordan er privatlivet vårt?

Prøver vi å kontrollere kostnadene våre? Vet vi hvor mye vi tjener, hvor mye skatt vi betaler og vurderer vi å lete etter optimale løsninger?

La oss anta at du ikke kan si hvor mye du tjener, langt mindre vet du hva levekostnadene dine er. Alt du vet er at du har nok penger til alt og at du til og med kan spare noe fra tid til annen. Hva skal man gjøre for å endre dette? For å finne ut hvor mye penger du bruker hver måned, for eksempel på telefonkostnader, mat eller underholdning?

Kontroller familiens økonomi – lag et hjembudsjett

Du vil finne ut svarene på disse spørsmålene ved å lage ditt eget boligbudsjett. For å bygge den må du imidlertid først kjenne til all informasjon om din økonomi/familiens økonomi. Hvordan gjøre det? Bruker du bankkonto og betaler med kort er det veldig enkelt. Hvis du ofte betaler kontant og ikke henter kvitteringer, kan dette være vanskeligere, men det kan likevel gjøres.

Det anbefales å skrive ned alle inntekter og utgifter fra de siste 6 månedene, organisere dem i kategorier, for eksempel arbeidsinntekt, inntekt fra andre kilder, matkostnader, kommunikasjonskostnader (telefon, internett), boligkostnader og så videre. Jo mer detaljert det er, jo lettere er det å analysere resultatene. Hvorfor en så lang periode? For å presentere gjennomsnittlig månedlig inntekt og levekostnader på best mulig måte, eliminere enkeltkostnader (f.eks. årlig bilforsikring), som kan forvrenge resultatene ved kun å se på inntektene/utgiftene fra den siste måneden.

Boligbudsjett – hvorfor er det nyttig?

Ved å utføre øvelsen med å analysere inntekter og levekostnader får vi svar på tilstanden i økonomien vår. Når vi lager et husholdningsbudsjett, kan vi anta at vi vil prøve å spare penger de neste månedene, for eksempel på telefonkostnader (lavere abonnementsavgift) eller matkostnader (færre turer til restauranter, shopping en gang i uken). Å spare 1 500 kr per måned vil gi oss 18 000 kr per år. Ved å ha disse pengene på en trygg sparekonto vil vi tjene ytterligere 200-300 kr per år. Hvis noen klarer å spare 5 000 kr per måned, er det årlige beløpet mer betydelig: 60 000 kr.

I neste oppføring skal vi prøve å vise hvordan enkle endringer i tilnærmingen til levekostnadene og temaet sparing kan tillate oss å spare store summer, som deretter kan brukes til å kjøpe vår første leilighet.

Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych artykułach?

Nie wysyłamy spamu. Cenimy Twoją prywatność.

Zapisz się na newsletter i bądź na bieżąco!

Klikając Zapisz się, potwierdzasz, że zgadzasz się z naszymi Warunkami i Zasadami.

Picture of Przemek Kocój

Przemek Kocój

Autoriserte regnskapsfører/ Daglig leder

Lurer du på om problemstillingene som tas opp i artikkelen er relevante for din virksomhet?

La oss avtale tid for en konsultasjon.