Salg av aksjer i selskapet eller kanskje selskapets innbo? Hva er mer skatteeffektivt?

Salg av selskapsaksjer eller innholdet i det kan ha ulike skattemessige konsekvenser. Det er verdt å kjenne til de enkelte variantene dersom du vurderer å selge din bedrift videre i fremtiden.

Vanligvis bestemmer selgeren om han vil selge selskapets aksjer eller dets innhold. Problemet oppstår vanligvis ved salg av et selskap som eier eiendom.

Begge alternativene har sine fordeler og ulemper.  Som investor er det viktig at du er klar over dem. Står du overfor slike avgjørelser, hjelper vi deg gjerne med å etablere en handlingsplan.

Hva er optimalt for selgeren?

  1. Dersom eieren av aksjene er et annet selskap, er det beste alternativet å selge aksjene ved salg med fortjeneste, og selge selskapets eiendeler ved salg med tap.
  2. Dersom aksjene eies av et annet selskap (holdingselskap), beskattes ikke overskuddet. Men hvis eiendelene selges med fortjeneste, vil selskapet betale skatt på 22%.

Derfor, hvis du investerer midler generert av driftsselskapet ditt i eiendom, er det fornuftig å gjøre det gjennom et holdingselskap.

Lese: https://mtagroup.interme.pl/pl/kiedy-warto-miec-spolke-holdingowa/

Hva er optimalt for kjøperen?

Ved kjøper er risikoen ved å kjøpe et selskap at selskapet kan ha uspesifiserte forpliktelser, gitt garantier eller ubetalte skatter mv. Det er viktig å sjekke et slikt selskap grundig med en erfaren regnskapsfører og utarbeide en avtale med en advokat.

Ved kjøp av eiendom som eiendeler, verdier innspill sannsynligvis vil øke sammenlignet med de i selgers selskap. Derfor vil kjøper få en avskrivning i form av høyere avskrivninger i fremtiden. Dette fordi markedsverdien på eiendommen oftest vil være mye høyere enn bokført verdi.

Ved kjøp av hele selskapet med fast eiendom vil inngangsverdiene forbli uendret, og som et resultat vil avskrivningene bli lavere.

Ved direkte kjøp av eiendom kjøper vil betale 2,5% stempelavgift, som ikke vil forekomme ved kjøp av aksjer.

I tillegg i noen tilfeller ved kjøp av aksjer kan kjøper avskrive selskapets tap fra tidligere år. Det skal huskes at skattekontoret kan reagere dersom kjøpet kun ble diktert av intensjonen om å bruke tap fra tidligere år og selskapet ikke har andre verdier.

Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych artykułach?

Nie wysyłamy spamu. Cenimy Twoją prywatność.

Zapisz się na newsletter i bądź na bieżąco!

Klikając Zapisz się, potwierdzasz, że zgadzasz się z naszymi Warunkami i Zasadami.

Sebastian Welk

Sebastian Welk

Autoriserte regnskapsfører/ Daglig leder

Lurer du på om problemstillingene som tas opp i artikkelen er relevante for din virksomhet?

La oss avtale tid for en konsultasjon.