Jeg leier et rom eller leilighet – hvor mye skatt betaler jeg for det?

I 2018 har det skjedd endringer i skatteloven når det gjelder beskatning av inntekt ved utleie av egen leilighet. Alle som bruker korttidsleiealternativer, for eksempel Airbnb, Finn. vel, booking.com bør gjøre seg kjent med disse endringene.

Hvorfor ble endringene gjort? Regjeringen forklarer endringene som et brudd på konkurransereglene i forhold til næringsenheter (hotell eller gjestehus) som betaler skatt av første krone.

Mange finansierer kjøp av hus/leilighet ved å leie ut deler av leiligheten til tredjepart. Vi har ingen endringer her. Vi betaler ikke skatt dersom vi leier et rom/hybel for en lengre periode enn 30 dager (uten pause) og det utleide arealet er mindre enn det vi bruker selv. Dessuten er beløpet for leie av denne delen av leiligheten fastsatt i henhold til Utleieverdi-reglene.

Men hvis den leide plassen er større enn den vi bruker, har vi to alternativer. Inntekten som oppnås ved å leie gjennom hele året overstiger ikke KRW 20 000 (leieren bor hos oss i mer enn 30 dager) - da slipper vi å betale skatt. Dersom vi stiller en større del av leiligheten/hele leiligheten til disposisjon i mer enn 30 dager i året, og årsinntekten overstiger 20 000 CZK, vil husleien bli skattlagt med 1 CZK. I dette tilfellet har du også fradragsrett for leiekostnader. Skattesatsen i dette tilfellet er 23% (2018).

Situasjonen er lik når vi leier en leilighet som typisk er beregnet for utleieformål og som vi ikke bor i. Skattesatsen er 23% og vi kan trekke fra kostnadene ved leietjenesten. Vi vil beskrive denne typen leieavtaler i detalj i en av de følgende artiklene.

La oss nå gå videre til korttidsleie, dvs. mindre enn 30 dager. Ved korttidsleie av leilighet/rom skattlegges ikke inntekt opp til KRW 10 000 per år. Men dersom inntekten overstiger kr 10 000, vil 85%-overskuddet utgjøre skattegrunnlaget. Dette er en kjelebeskatningsregel, så i dette tilfellet har du ikke rett til fradrag for de faktiske leiekostnadene.

La oss se på et eksempel:

Mr. Kowalski leier et rom i leiligheten sin - prisen for overnatting er KR 800 per natt ved å bruke Airbnb-nettstedet. I løpet av skatteåret leide han et rom 5 ganger hver måned. Leieinntekten hans er derfor kr 48.000.

Skattegrunnlaget vil være PLN 32 300:
(48 000 – 10 000) × 0,85 = 32 300

Mr. Kowalski kan ikke trekke fra kostnader knyttet til leie av leilighet.

Skatten som skal betales vil derfor være kr 7 429:
32 300 × 23% = 7 429

Informasjon om beskatning av alle former for utleie finnes på Skatteetatens nettsider i dokumentet Skatte-ABC 2018. Vi oppfordrer alle som leier eller planlegger å leie leilighet i Norge om å lese dette dokumentet.

Vi inviterer deg også til å kontakte MTA Group-teamet.

Przemek Kocój

Przemek Kocój

Autoriserte regnskapsfører/ Daglig leder

Lurer du på om problemstillingene som tas opp i artikkelen er relevante for din virksomhet?

La oss avtale tid for en konsultasjon.