Faktura utløper

Ubetalte fakturaer utløper etter 3 år hvis du ikke gjør noe for å få tilbake de utestående fakturaene. Etter denne perioden er fakturaer ikke lenger gyldige.

Loven regulerer at gjeld eldre enn 3 år etter første fakturabetalingsdato skal fjernes. Dersom kunden foretar en betaling som kun delvis dekker fakturaverdien, regnes ytterligere tre år fra det tidspunktet for å betale resten før gjenværende gjeld annulleres.

Foreldelsesfristen utløper og en ny treårs nedtelling starter når:

  • skyldneren bekrefter gjelden skriftlig sendt per post eller e-post, for eksempel ved å skrive en nedbetalingsavtale eller fastsette en nedbetalingsdato, eller ved å betale renter. Vær oppmerksom på at en muntlig tilbakebetalingsplikt også er gyldig, men dette er selvsagt vanskeligere å bevise. Derfor er den skriftlige formen den sikreste,
  • skyldneren foretar hel eller delvis nedbetaling av gjelden.

Forlengelse av perioden til 10 år

Fakturaer utløper som hovedregel etter tre år, men det er noen unntak. I praksis gjelder dette kun dersom det ikke er iverksatt tiltak for å inndrive fakturaene.

I henhold til loven forlenges perioden til ti år når:

  • du har et dokument som bekrefter klientens gjeld, som uttrykker krav mot klienten. Et eksempel på et slikt dokument er en låneavtale fordi den som gir lånet vanligvis krever at den som låner ut pengene signerer avtalen;
  • du velger domstol for å få tilbake pengene, for eksempel ved stevning til en avtale eller av en namsmann.

Tiden begynner å telle fra første dag etter forfallsdato for fakturabetaling.

Sebastian Welk

Sebastian Welk

Autoriserte regnskapsfører/ Daglig leder

Lurer du på om problemstillingene som tas opp i artikkelen er relevante for din virksomhet?

La oss avtale tid for en konsultasjon.