Hvordan sjekker jeg en entreprenør i Norge?

Når du skal gjennomføre større prosjekter, har du ofte behov for å leie inn underleverandører. Eller er du selv underentreprenør for et større selskap? I så fall er det verdt å sjekke ut din fremtidige entreprenør i Norge.

Det finnes mange tjenester i Norge som gjør dette mulig helt gratis. Vi skal ikke beskrive alle her, men fokusere på de vi selv bruker hyppig. Vi kan definitivt få mer informasjon om aksjeselskaper enn enkeltpersonforetak.

Det grunnleggende selskapsregisteret i Norge erhttps://www.brreg.no/. Når du skriver inn et firmanavn eller organisasjonsnummer i søkevinduet, får du opp informasjon som f.eks:

  • virksomhetens adresse og eieropplysninger
  • dato for etablering
  • om selskapet er registrert for merverdiavgift
  • om selskapet har ansatte
  • selskapets aksjonærer
  • et regnskapsfirma
  • Revisora

Når vi går inn i fanen kunngjøringer, ser vi hvilke endringer som har skjedd i selskapet, f.eks. skifte av ledelse, kapitalforhøyelse, skifte av daglig leder.

Et annet nettsted som kan være nyttig når vi skal velge ut vår fremtidige leverandør, er www.proff.no.
Når vi skriver inn firmanavnet i søkemotoren, får vi opp de samme dataene som ovenfor, og litt til. Under fanen regnskap ser vi selskapets finansielle rapport for de siste fem årene.

Det er verdt å sjekke hvordan selskapet presterer. Husk at det er mange variabler her som lett kan feiltolkes. Hvis dette er viktig for deg, er det verdt å få hjelp av en fagperson.

Under roller og kunngjøringer finner du selskapets aksjonærer og informasjon om deres aksjeinnehav. Ved å klikke på den aktuelle aksjonæren kan du også sjekke om vedkommende for eksempel er involvert i andre forretningsenheter.

En slik motpartsanalyse i Norge tar ikke mer enn fem minutter og kan spare deg for skuffelser og problemer i fremtiden.

Sebastian Welk

Sebastian Welk

Autoriserte regnskapsfører/ Daglig leder

Lurer du på om problemstillingene som tas opp i artikkelen er relevante for din virksomhet?

La oss avtale tid for en konsultasjon.